- 30 okt 2024
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 1 nov 2024

Niet elke geschiedenis begint met een officieel document of archiefstuk. Soms start het met een enkele herinnering uit de kindertijd. Zo herinnerde een oudere buurtbewoner van een Overijssels buurtschap zich hoe zij tijdens de Tweede Wereldoorlog met de buurtkinderen speelde bij een ontspoorde treinwagon, verborgen in het bos langs het spoor. Voor de kinderen was dit destijds een indrukwekkend avontuur, aangezien het door de ouders van de kinderen streng verboden was om in de buurt van de treinwagon te komen.
Jarenlang werd de gebeurtenis alleen herinnerd als een stout kinderavontuur, zonder enige context. Pas veel later, toen de volwassenen van toen helaas al waren overleden en geen informatie meer konden verstrekken, rezen er vragen over de gebeurtenis. Vragen zoals hoe de trein in het bos was beland, evenals andere vragen die als kind niet belangrijk leken, waren nu onbeantwoord. Daarom werd begonnen aan historisch onderzoek naar de jeugdherinnering.
Uit onderzoek in het archief van de gemeentelijke luchtbeschermingsdienst (Bron: Collectie Overijssel, Archief van het gemeentebestuur van Bathmen II (1461) inventarisnummer 1093) bleek dat de wagon deel uitmaakte van een Duitse Rode Kruis trein die tijdens een geallieerde luchtaanval in februari 1945 ontspoorde. Het spoor was in de winter van 1945 al meerdere malen het doelwit geweest van geallieerde bombardementen. Maar in de avond van 24 februari van dat jaar zagen de piloten van twee geallieerde vliegtuigen dat er een trein reed over het doelwit. Aan boord van de trein zaten gewonde Duitse soldaten die op weg waren naar Duitsland.
De geallieerden vielen eerst aan met hun boordwapens, maar de trein bleef rijden totdat een bom de keukenwagon trof, waardoor de trein ontspoorde ter hoogte van het bos waar later de kinderen in de wagon zouden spelen. De soldaten die aan boord waren werden in de boerderijen in de buurt opgevangen en de mannen uit de buurt werden ingezet om te helpen bij het opruimen van de verwoesting en het vervoeren van gewonden na ziekenhuizen in de buurt. Dit herinnerde de buurtbewoner zich na het horen van de resultaten van het archiefonderzoek.
Deze korte geschiedenis over de luchtaanval in een Overijssels buurtschap laat zien dat elke herinnering, hoe klein of onbelangrijk deze ook lijkt, een belangrijke schakel kan zijn in het blootleggen van persoonlijke en lokale geschiedenissen. De jeugdherinnering van de buurtbewoner was naast de start van het onderzoek ook een rijke persoonlijke aanvulling op het archiefmateriaal. Door deze verhalen te delen, kunnen we het verleden beter begrijpen en waarderen, terwijl we ook de menselijke ervaring centraal stellen.
Heeft u ook herinneringen aan bijzondere gebeurtenissen uit uw verleden of die van uw omgeving? Wilt u uw verhaal delen en laten onderzoeken? Bekijk dan de mogelijkheden of neem contact op om te ontdekken wat wij voor u kunnen betekenen.